Lær at sejle Laserjolle

Laserjollestart2Det startede med en telefonsamtale mellem Bruce Kirby og Ian Bruce, der diskuterede mulighederne for en jolle, der kunne være på taget af en bil, som en del af campingudstyret. Bruce sagde, den ville blive kendt som "Million-dollar-krusedullen." Denne jolle kom dog aldrig i produktion og planerne blev hos Kirby indtil 1970 da "One Design and Offshore Yachtsman" holdt en regatta for både til en værdi af mindre end 1000 $, denne kaldet "Americas Teacup." Efter nogle få ændringer af sejlet vandt den let sin klasse.
Prototypen af båden blev oprindeligt kaldt the "Weekender." Derfor havde sejlet også bogstaverne TGIF i sejlet – Thank God It's Friday.

Det første verdensmesterskab blev holdt i 1974 i Bermuda med 24 deltagende lande. Den største vinder af klassen er Robert Scheidt "El Demolidor" fra Brasilien. Han vandt verdensmesterskabet 8 gange og fik 2 guld- og 1 sølvmedalje ved OL.

Jollen er stabil og solid, og derfor både en god jolle til den uerfarne og til at have liggende ved sommerhuset. Samtidig er den med de nye trim systemer blevet mere populær, og Laser Standard er en olympisk bådklasse for mænd. Det bliver Laser Radial for kvinder i 2008, når den erstatter europajollen.

Udover at laserjollen er simpel og nem at rigge til, kan den også bruges som en familiebåd, i og med, at der er lavet flere forskellige rigge til den samme båd. Standard-riggen sejles af de tungeste over 60 kg. Radial-riggen sejles oftest af kvinder, da idealvægten er mellem 55-70 kg. Til børnene findes en endnu mindre rig, Laser 4.7, og den kan derfor sejles helt ned til 35 kg. Det kan være nogen af årsagerne til, at jollen er så populær, at der er produceret over 180.000 skrog.

Som en one-design klassebåde, bliver alle Lasere bygget ens. Skroget vejer kun 56,7 kg for at kunne have den på taget af en bil, og mange har endda udviklet metoder for at læsse den på bilen egenhændigt.


Designer Bruce Kirby
Designed 1969
Besætning 1 stk.
Ideal vægt 77-85 kg. / 60-70 kg.laseskitse
Længde 4.23 m.
Bredde 1.37 m.
Storsejl 7.06 / 5.76 m2
Skrog vægt 59 kg.
Hvordan man rigger en laser til, se link:

http://www.lasersailing.dk/

Go to top