Vinterforedrag: "Runa" trak fulde huse

En grå november eftermiddag ankom det flotte træskib ”Runa” til Skovshoved igen. Havnen hvor Runa blev søsat i 1910 skal igen være hjemhavnen.

I den anledning havde Skovshoved Sejlklub budt til foredragsaften hvor den lokale ildsjæl Peter ”SIF” Nielsen fortalte om Runa.

Peter SIF Runa

Det var tydeligvis et emne som mange har interesse i. Runa-aftenen d. 3. februar trak fulde huse hos SKS, hvor ca. 75 tilhørere var mødt op.

Historien om Runa er meget mere en historien om et flot træskib. Foredragsholder Peter Nielsen fik os også rundt om livet på skibsværftet ”Neptun”, der lå på sydsiden af den første Skovshoved Havn frem til 1935. På skibsværftet, som blev grundlagt af Peter Nielsens egen forfader N.H. Nielsen, blev mange flotte træbåde bygge – det estimeres at mellem 100 og 135 både har set dagens lys værftet. Blandt dem landets første klassebåde – de såkaldte ”Måger”, som var en række helt ens – eller så ens man kunne bygge dem på daværende tidspunkt – små jollelignende sejlbåde, som var bestilt af KDY.

Historien gik over de to store bådkonstruktører Alfred Benzon og Gerhard Rønne, som var bagmænd bag mange det mindeværdige konstruktioner af værftet, som i folkemunde ofte blev kaldt Brødrene Nielsens værft fremfor navnet ”Neptun”.

Netop Gerhard Rønne er krediteret for at have designet Runa I, som blev søsat fra værftet i 1910. Det blev startskuddet til en række ”Runa”-både. De ender rundt om på verdenshavene i de følgende mange år.

Sådan kunne historien naturligvis ende, men det gør den ikke. I 1990’erne har en række ildsjæle med Bent Aare i spidsen taget de første initiativer til Museet for Lystsejlads. Det har siden åbningen i 1995 ligget på Valdemar Slot på Tåsinge, men i skrivende stund i gang med en flytning ind til havneområdet i Svendborg.

Til et sådant museum skal der naturligvis være nogle flotte og sejlklare gamle skibe. Og her dukker Runa op igen. Eller rettere sagt; hjemme i Skovshoved dukker Runa op igen. Skovshoved Havn er en ny og anderledes havn end da Runa forlod den, og værftet er nu ejet af Nordbjærg-familien. Ligesom Peter Nielsen er værftsejer Peter Nordbjærg også noget af en entusiast og ildsjæl, og da han finder en udslidt Runa, så sætter han gang i arbejdet med en restaurering, så Runa kan få en plads i den sejlende flåde på museet.

Skovshoveds flagskibe, Runa-flåden, har også givet genlyd ude i verden. For i Frankrig har en rigmand forelsket sig i de flotte gamle skibe, og sætter sig for at opkøbe og restaurere skibene. Det lykkes at finde flere af dem, som han har restaureret og sat tilbage i oprindelig stand. De ligger nu i Marseille. Desværre nåede han ikke at opleve sin store drøm – at se Runa-flåden sejle en indbyrdes kapsejlads. Men hvem ved – måske kan det ske, selvom rigmanden Yves Carcelle, der døde i 2014, ikke vil opleve det.

Der kan læses meget mere om Runa på Museet for Lystsejlads’ hjemmeside. Klik her for at komme direkte til siden.

Runa

Og i efteråret vendte Runa altså hjem igen. I første omgang ligger hun på Nordbjærgs værft, men når vejret igen er til det, så skal hun i vandet og igen have en fremtrædende plads i Skovshoved Havn – om end det nu er i tredje udgave af havnen.

Skovshoved Sejlklub var virkelig glad for det store fremmøde og den store interesse der har vist sig for det, der nok bliver havnens flotteste skib, når den igen kommer i vandet. Vi glæder os meget til at kunne tilbyde medlemmer ture i det klassiske skib.

 

 

Tekst af Jon Møgelhøj, Foto nr. 1 af Jesper Meulengracht, Foto nr. 2 af Museet for Lystsejlads, Valdemar Slot

Go to top