Optimist Klubjolle eller Privateje

Når en sejler starter til optimistjollesejlads, kan det være en god ide at leje en klubjolle det første halve eller hele år, så omkostningerne holdes nede, mens ens barn finder ud af om sejlads er spændende.

Skovshoved Ungdomssejlads råder over optimistjoller i 2 kategorier, ældre og nyere, der lejes for en forårssæson eller en efterårssæson. Som ny sejler er der ingen forskel på læringskurven, om man har en brugt eller ny klubjolle. Det er først, når man efter et halvt års tid så småt begynder med lidt kapsejlads, at jollens kvalitet kan få lidt indflydelse.

Man kan kun regne med at leje klubjolle det første år, men senest på det tidspunkt er det da alligevel også bedre selv at anskaffe en optimistjolle. Børnene oplever en betydelig ejerglæde ved at have eget fartøj, og lysten til at passe på og pleje jollen stiger. Økonomisk er det også overkommeligt, hvis man i stedet for en fabriksny jolle køber en god brugt jolle til ca 5-10.000 DKK. For det beløb får man en nyere jolle i fuld konkurrencedygtig stand for sejlere i B- og C-kapsejlads. Vær opmærksom på følgende (ikke udtømmende liste):

• Sejlnummer fra ca. DEN 7700 og opefter.
  • Jolle helst ikke ældre en 10 år. Nyere er bedre.
  • Køb ikke en jolle med ror og sværd kun lavet af træ. Ror og sværd skal være i glasfiberbelagt skum eller træ. Se efter at ror og sværd ikke er slidt åben i glasfiberen. Skader kan dog lukkes med polyester efter udtørring.
  • Skroget bør ikke have graverende ikke- eller dårligt reparerede skader efter kollisioner. Små knubs gør ikke noget. Se efter at toften (hvor masten går igennem) er ubeskadiget. Skroget skal ikke veje meget over minimumsvægten på 35 kg. Jollen skal gerne have klassebevis, som dog ikke er krævet ved C- og B-sejladser.
  • Se efter at mast, bom og sprydstage er uden særlige korrosionsskader. Se efter ved beslag.
  • Til kapsejlads skal der bruges et godt nyere sejl. Mange joller kommer med et træningssejl og et kapsejladssejl. Et fornuftigt aflagt kapsejladssejl fra en dygtig sejler koster 500-1000 DKK, og kan købes separat, men skal så udstyres med korrekt sejlnummer.
  • Vær opmærksom på at presenninger og taske til ror/sværd og rig ofte følger med. Det samme gælder jollevogn.

Optimist Klubjolle eller Privat jolle

Går man videre med kapsejlads som A-sejler, skiftes der tit til en nyere jolle eller køb af nyt sejl Elitesejlerne, der sejler om plads på landsholdet, afslutter typisk det sidste år med en helt ny jolle.

De fleste sejler i mærket "Winner", der holder værdien godt, men alle mærker (bl.a Opti-X, Finessa og BlueBlue) er konkurrencedygtige, sålænge de har et klassebevis.

Tal evt. med andre erfarne optimistforældre eller træneren, hvis du har spørgsmål til et optimistjollekøb.